KasperKivisto Ihmisoikeuksista, hyvää päivää!

Puhe Translain uudistuksen puolesta 20.11.2018

  • Puhe Translain uudistuksen puolesta 20.11.2018


Tänään aamulla Amnesty, Seta ja Trasek luovuttivat puolueille vetoomuksen Translain kokonaisuudistuksen puolesta. Vetoomuksen oli allekirjoittanut 18 000 suomalaista.

Sain kunnian pitää tilaisuudessa puheen transihmisen näkökulmasta. Videolle sitä ei ikävä kyllä taidettu saada, mutta jaan sen tässä luettavaksi.

 


"Olen Trasekin varapuheenjohtaja, mistä syystä minulla on ilo - paitsi olla täällä tänään – vetää luentoja sukupuolen monimuotoisuudesta erilaisille ryhmille kiinnostuneita ihmisiä. Joka ikisessä koulutuksessa minulta kysytään: ”Miten?? Miten Suomessa voi nykyaikana olla tällainen laki?" Joudun vastaamaan, että ensinnäkin kyseinen laki on kirjoitettu ihan tässä 2000-luvulla. Koska joskus ihmiset oikeasti luulevat, että heillä on oikeus päättää toisen ihmisen elämästä, vaikka se ei millään tavalla koskettaisi heidän omaansa.

Otetaan esimerkiksi kolmas sukupuolikategoria. Suomessa siitä puhutaan kuin se olisi viimeinen askel ennen maailmanloppua tai utopistista tulevaisuutta. In a galaxy far far away… Todellisuudessa se kuitenkin on ihan arkea vaikka kuinka monessa maassa, esim Kanadassa, Itävallassa, Portugalissa, osassa Yhdysvaltoja, Australiassa, Nepalissa, Bangladeshissa, Pakistanissa, ja monissa muissa ja lista kasvaa vaan. Monissa kulttuureissa näkemys sukupuolen monimuotoisuudesta on yhtä vanha kuin käsitys sukupuolista ylipäätään. Euroopan neuvosto on suositellut jäsenmaille kolmannen juridisen vaihtoehdon käyttöönottoa. Kansainvälinen ilmailuliitto on kertonut, että heidän järjestelmänsä tunnistavat jo kolme kategoriaa. Kolmannelle juridiselle vaihtoehdolle ei siis ole Suomessakaan esteitä – paitsi tietysti se, että jotkut tahot vastustavat ihan vaikka vaan periaatteesta. Muunsukupuolisia on olemassa, on meillä kolmas kategoria tai ei. Muunsukupuolisuus ei poistu sillä, että heitä yritetään piilottaa tilastoista, tai sillä, että heiltä evätään hoitoja. Piilottaminen ja syrjintä vain huonontavat elämänlaatua ja kieltävät olemassaolon ja ihmisarvon.

Tähän väliin haluaisinkin muistuttaa, että keskustelu translaista – sen nykyisyydestä ja sen tulevaisuudesta - ei ole teoreettista. Se ei ole filosofista pohdintaa eri näkemyksistä ja mielipiteistä. Se ei ole poliittista peliä. Se on meidän elämäämme. Se määrittelee kysymyksiä ja valintoja, joita emme ole koskaan eteemme halunneet. Se on läsnä konkreettisesti meidän arjessamme vuosia, jonka jälkeen sen seuraukset voivat säilyä kuin varjona silmäkulmassa.

Esimerkiksi, aina välillä ihmiset kysyvät, aionko hankkia lapsia. Vastaan, etten halua omia lapsia. Usein toisen osapuolen reaktio on, että eihän sitä vielä voi tietää. Että mielihän voi muuttua. En yleensä jatka keskustelua, kun en tiedä, miten parhaiten kertoisin - pilaamatta tunnelmaa - että mieleni ei voi enää muuttua. Että Suomen valtio on vaatinut minut steriloitavaksi. Että kasa poliitikkoja on täysin minua tapaamatta päättänyt, että minä en saa saada lapsia.

Tällä hetkellä Suomessa sukupuolenkorjaushoitoihin hakeutuu yli 800 ihmistä vuodessa – 500 aikuispuolella ja 300 nuorten puolella. Mutta muistuttaisin, että me emme ole numeroita, vaan ihmisiä. Meillä kaikilla on oikeus olla turvassa meille tuiki tuntemattomien poliitikkojen ja lääkäreiden mielivallalta. Meillä on oikeus tehdä päätöksiä omasta elämästämme ja elää rauhassa. Meillä on oikeus yksityisyyteen, itsemääräämiseen ja koskemattomuuteen. Meillä on oikeus olla olemassa.

Painotan, että meillä ON oikeus. Kyse ei ole siitä, antaako joku meille oikeuden, vaan siitä, riistääkö joku meiltä sen. Se, että olemme Suomessa, tarkoittaa, että perustuslaki ja Suomen allekirjoittamat ihmisoikeussopimukset takaavat meille nämä oikeudet, mutta ne tietoisesti riistetään meiltä.

Heitän ilmoille haasteen: Haastan kaikki, jotka tulevat jollain tasolla työskentelemään translain parissa – erityisesti ne, jotka sen uudistuksesta tulevat äänestämään – katsomaan transihmistä silmiin ja kertomaan, millä perusteella aiotte toimia niin kuin aiotte. Jos perusteenne ja aikeenne on mitä tahansa muuta kuin absoluuttisesti ihmisarvoa ja ihmisoikeuksia kunnioittavia, on teillä itsetutkiskelun paikka."

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

Toimituksen poiminnat