KasperKivisto Ihmisoikeuksista, hyvää päivää!

Puhe Trans Day of Remembrance 2018

  • Puhe Trans Day of Remembrance 2018

 

20.11. kunnioitetaan vuoden aikana surmattujen transihmisten muistoa. Vuonna 2018 jouduimme lukemaan 369 nimeä, mikä on 44 enemmän kuin edellisenä vuonna. Tässä puheeni, jonka pidin Eduskuntatalon portailla järjestetyssä tilaisuudessa.

 

 

"Kiitos kaikille, jotka olette tänne tulleet kunnioittamaan niitä yhteisömme jäseniä, joiden matka loppui tänä vuonna väkivaltaisesti. Heitä tiedetään olleen lähes 400. Joka ikinen heistä oli persoona, jolla oli omanlaisensa elämä, omat unelmansa ja oma tulevaisuutensa. Jonkun muun viha riisti ne heiltä, ja teki heistä uhreja – numeroita tilastoon.

Tämä päivä on pysäyttävä meidän yhteisössämme. Me opetamme toisillemme tapoja pysyä turvassa väkivallalta: ”Kerro treffikumppanille taustastasi vain julkisella paikalla, missä apu on lähellä.” ”Älä mene kenenkään asuntoon, jos et ole varma hänen asenteestaan.” ”Lämmin ja mukavakin tyyppi saattaa yllättää, älä luota.”

Alan olla kurkkuani myöten täynnä näitä uhkakuvia! Transihmisten turvallisuus ei ole vain transihmisten vastuulla! Tänä päivänä erityisesti peräänkuulutan yhteiskunnan vastuuta - erityisesti heikommassa asemassa olevista ihmisistä!

Transihmiset eivät katoa sillä, että meitä ei huomioida, että meistä ei puhuta. Meidän hätäämme ei helpota, että meille vastataan ”ei kuulu hallitusohjelmaan.” Transihmisten kohtaama väkivalta tai sen uhka eivät katoa sillä, että ”kuunnellaan erilaisia mielipiteitä”. Meidän elämämme, meidän turvallisuutemme, meidän olemassa olomme ei ole mielipidekysymys. Me emme myöskään ole kenenkään punch-line tai loppukevennys. Me emme ole materiaalia vitseille, jotka sortavat meitä tai alentavat ihmisarvoamme.

Tässä kohdassa haluaisin kääntää huomion kaikkiin niihin ihmisiin, jotka eivät ota kantaa, koska eivät ole päättävässä asemassa tai koska aihe ei heitä suoraan kosketa. Kaikkiin niihin, jotka nauravat vitseille, jonka kohteena on transihminen. Kaikkiin niihin, jotka eivät äänestä, koska ei sillä ole merkitystä. Seison tässä nyt näiden lähes 400 tapetun transihmisen muiston keskellä, ja sanon: kyllä sillä on merkitystä. Meille, jotka olemme julmien, sortavien lakien ikeessä, meille sillä on väliä, äänestätkö sinä vai et. Meille, jotka pelkäämme turvallisuutemme ja ihmisarvomme puolesta, meille sillä on väliä, puututko syrjivään huumoriin työpaikalla. Meille sinun tuellasi on väliä.

Näiden tänään listattavien nimien takana on myös lukematon määrä niitä, jotka hiljalleen kuihtuivat pois tulematta koskaan näkyviin. Heitä, jotka itse päättivät matkansa kesken. Tänään muistamme myös heitä, vaikka emme heidän nimiään välttämättä tule koskaan kuulemaan. Heidän kaikkien muistot mielessämme jatkamme työtämme yhteiskunnallisen asennemuutoksen eteen, jotta jonain päivänä meidän ei enää tarvitsisi kerääntyä tänne 20.11."

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

6Suosittele

6 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

Toimituksen poiminnat